Next Step
donderdag 23 januari 2020

Algemeen

Oud-leerlingen voor één keer terug op Mavo Muurhuizen

Next step brengt leerlingen en oud-leerlingen bij elkaar

Afgelopen dinsdagavond werd er in bijna alle lokalen van Mavo Muurhuizen in Amersfoort lesgegeven. Niet door docenten, maar door oud-leerlingen van de school. Zij vertelden vol enthousiasme over hun loopbaan na Muurhuizen. Het publiek bestond uit meer van 200 huidige leerlingen uit en hun ouders.

Next step is bedacht door Bas Kuiper, initiatiefnemer van deze avond en docent en loopbaanbegeleider op Muurhuizen. “Oud-leerlingen werven om hun verhaal te vertellen was een makkie”, vertelt hij. “Na een oproep op social media stroomden de mails binnen. Ruim 60 oud-leerlingen wilden dolgraag voor één keer terug naar hun oude school.”

Jack was een van hen. Zijn motivatie? “Ik wil dat leerlingen van nu weten dat er in de hoek van de natuur- en scheikunde veel werk is.” Zelf dacht hij als leerling dat er nauwelijks banen waren in de chemie. Inmiddels heeft hij de HBO-studie Chemische technologie bijna afgerond en liggen de banen voor het oprapen.

Ook Mohamed, die in 2007 zijn diploma haalde bij Muurhuizen, wil iets meegeven aan de leerlingen van nu. Hij vertelt ze: “Verken de arbeidsmarkt en ontdek zo welke baan echt bij je past.” Na het afronden van zowel zijn MBO- als HBO-opleiding ging hij aan het werk, maar beide keren merkte hij: dit is niet wat ik wil. Daarom heeft hij een master aan de universiteit gevolgd. “Nu kan ik gaan doen wat ik echt wil”, vertelt hij lachend. “Ik wil bij gebiedsontwikkeling gaan werken en over vijf jaar verdien ik als ZZP’er mijn geld.”

Twee politieagenten in uniform trekken volle lokalen. Verderop vertellen Amber en Marleen, gekleed in verpleegstersuniform, enthousiast over de opleiding verpleegkunde. Kübra, een van hun docenten op het MBO, is ook oud-leerling en vertelt haar eigen verhaal. Leerling Sidney (4 mavo) komt enthousiast het lokaal uit waar Wietse vertelde over de opleiding International business. “Eindelijk een vervolgopleiding gevonden die met echt leuk lijkt”, zegt Sidney.

Bas Kuiper kijkt meer dan tevreden terug op de allereerste Next step. “Veel leerlingen weten nu veel beter dan voor deze avond wat ze kunnen doen om een vervolgopleiding te vinden die bij ze past, of hebben die zelfs al gevonden. Mijn doel is bereikt.”

Laatste Nieuws