Globaland leerjaar 1
zaterdag 21 september 2019

Algemeen

De eerstejaars leerlingen van Het Element hebben 3 dagen deelgenomen aan het Globaland project, een spannend simulatiespel over de maatschappij en de wereld. Voor ons als school is het dé manier om de introductie op de nieuwe school inhoud te geven. Op een interactieve en speelse manier leren de leerlingen elkaar beter kennen!

Het project staat in het teken van de virtuele wereld die Globaland heet. De situatie in de landen in Globaland is problematisch. Er is bijvoorbeeld slecht onderwijs, er zijn geen goede wegen en het milieu is vervuild. De leerlingen vormen in groepjes de nieuwe leiders van deze landen. In vier spelrondes is het hun taak om de situatie in hun land te verbeteren.

Door middel van allerlei actieve praktische opdrachten verdienen de groepjes zogenaamde Globa’s, de munteenheid in Globaland. Zo zingen ze een rap of lied, voeren ze een toneelstuk uit of vertellen ze een verhaal door middel van een lego bouwwerk. En dat is best spannend als je je klasgenoten nog niet heel goed kent. Maar leerlingen hebben hierbij mooie voorbeelden laten zien.

Het fictieve geld dat de leerlingen tijdens de praktische opdrachten verdienen, investeren zij in hun land. In vier rondes krijgen ze de kans om alle ministeries te verbeteren én de bevolking tevreden te houden. Er wordt een ranglijst bijgehouden waarop de leerlingen kunnen zien hoe het gaat met hun land.

Globaland stelt zich ten doel scholieren van de onderbouw van de middelbare school bewust te maken van armoede en onrecht in de wereld. Naast veel kennis doen leerlingen verschillende competenties op zoals zelfstandig werken in groepen, brainstormen en discussiëren, creatief denken en werken, keuzes maken en reflecteren. Het project bevat alle ingrediënten die nodig zijn om leerlingen te enthousiasmeren: actie, avontuur, teamwork, multimedia, competitie en leuke prijzen.

Op de derde dag is het project feestelijk afgesloten in de kantine met een prijsuitreiking voor de beste groepen. Tussendoor was er ook nog een sportieve uitdaging georganiseerd door de collega’s van Element Actief. Met sport, spel en een gezond hapje aandacht voor de gezonde leefstijl die wij als school graag uitdragen.

Moe maar voldaan en met een eerste cijfer voor het vak Mens & Maatschappij gingen de leerlingen naar huis vol verhalen over de afgelopen dagen.

Laatste Nieuws